İhtiyacınız olan malzemeler:
Uygulama sırasında kullanabileceğiniz diğer araç gereçler:
1. adım: Fırınınızın içindeki rafları, tepsileri ve varsa termometre gibi diğer aparatları çıkarın
2. adım: Bir çay bardağı karbonatla yaklaşık 3-4 yemek kaşığı suyu karıştırarak macun kıvamına getirin
Eğer daha fazla malzeme kullanmak isterseniz kullanabilirsiniz ancak karışımı fırının içine yayabileceğiniz bir macun kıvamına getirmeye, çok sıvı ya da çok katı olmamasına dikkat etmelisiniz.
3. adım: Hazırladığınız karbonatlı karışımla fırının içini hafifçe ovalayarak kaplayın ve 12 saat bu şekilde bekletin
Fırınınız çok kirliyse bu aşamada ellerinize plastik eldivenleri geçirerek işe başlayabilirsiniz. Macun kıvamına getirdiğiniz karışımı bir bez yardımıyla ya da eldivenli elinizde fırının içine yayın. Bu sırada fırının ısıtma elemanlarından uzak durmaya özen gösterin. Çok ağır, zorlu lekelerin olduğu bölgelerde bu karışımı hafifçe ovalayarak yayın.
Yayma işlemini tamamladıktan sonra fırınınızın kapağını kapatın ve yaklaşık 12 saat bu şekilde bekletin. Dilerseniz bu işlemi bir gece önceden yapıp sabah da temizliğe devam edebilirsiniz. Bekletme işlemi süresince fırından çıkardığınız fırın tellerini de güzelce yıkayabilirsiniz.
4. adım: 12 saatin ardından karbonatlı karışımı, nemli bir bulaşık süngeri ya da bezle temizleyin
Yeterli bekleme süresinin ardından fırının kapağını açıp nemli bir bulaşık süngeri ya da bezle karbonatlı karışımı ve dolayısıyla lekeleri temizleyebilirsiniz.
5. adım: Sprey şişesinin içine beyaz sirke koyup lekelerin kaldığı bölgelere püskürtün
Temizlemenin son aşamalarına geldiğinizde, karbonatla çıkmayan inatçı lekeler kaldıysa bu lekeleri sprey şişesine koyduğunuz beyaz sirkeyle temizleyebilirsiniz.
6. adım: Karbonatlı karışımı temizlemenize rağmen hala bir kısmı kaldıysa buralara da beyaz sirke püskürtün
Eğer karbonatlı karışımın çıkmadığı yerler ve bir türlü çıkmayan lekeler varsa buralara da sirkeyi güvenle püskürtebilir, karbonat nedeniyle köpürerek daha kolay temizlenmesini sağlayabilirsiniz.